Quantcast
Channel: ARA VaDeJocs » disney
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9

Anàlisi: Kingdom Hearts 1.5 HD ReMIX

$
0
0

Analitzem Kingdom Hearts HD 1,5 ReMIX, l’adaptació en alta definició dels inicis d’una de les sagues de rol d’acció més populars, una edició que agrupa les obres Kingdom Hearts Final Mix i Kingdom Hearts Re: Chain of Memories, a més a més en aquesta reedició s’han inclòs les cinemàtiques en alta definició del joc Kingdom Hearts 385/2 days, una obra que va aparèixer en exclusiva per a la consola portàtil Nintendo DS, un títol que focalitzava l’acció en un dels personatges més estimats de la saga, Roxas. Ens trobem davant una de les millors actualitzacions en alta definició d’un títol de PlayStation 2 que hem provat fins al moment, una edició que presenta novetats inèdites a Europa i que desglossarem a continuació.

Versió analitzada: PlayStation 3
Gènere: RPG d’acció
Desenvolupat per: Square Enix
Distribuït per: Square Enix
PEGI: 12.

JOAN DE BUEN | Barcelona

Kingdom Hearts és una sèrie de jocs creada en col·laboració entre Disney Interactive Studios i Square Enix sota la direcció de Tetsuya Nomura. Des del llançament del primer Kingdom Hearts, al març de 2002 per a PlayStation 2, la sèrie s’ha ampliat amb diverses entregues addicionals desenvolupades per a diferents plataformes i s’ha convertit en un èxit tant de vendes com de crítica. En total s’han distribuït més de 19 milions d’unitats dels jocs de la franquícia arreu del món.

Aquesta recopilació és una excel·lent oportunitat per a endinsar-se per primera vegada dins aquest univers de fantasia i alhora també per reviure’l des dels seus inicis, independentment de l’actualització en alta definició i la millora gràfica que això suposa s’hi han inclòs una sèrie de novetats que milloren la seva jugabilitat. Cal destacar també que les obres afegides dins el recopilatori, tant la versió Final Mix del primer Kingdom Hearts com la versió per a PlayStation 2 de Kingdom Hearts Chain of Memories no han desembarcat mai a territori Europeu. Squaresoft (ara Square Enix) es va encarregar del desenvolupament d’aquest títol, una obra que va saber combinar a la perfecció els millor elements del món Disney juntament amb els personatges més emblemàtics de la saga Final Fantasy. El sistema de combat d’acció en temps real va suposar una alenada d’aire fresc a un gènere que explicitava símptomes d’estancament.

Existeixen un gran nombre de prejudicis en relació a aquesta saga, a continuació intentarem esvair-los. La inclusió de l’univers Disney no s’ha d’interpretar com un acostament al públic infantil sinó més aviat al redescobriment per part del jugador d’un món què ha marcat la infància de milions de persones arreu del món, cosa que hi afegeix un alt grau d’emoció i nostàlgia. Kingdom Hearts ens presenta una història marcada per un rerefons obscur que fa aflorar en els protagonistes valors com l’amistat i la companyonia a l’hora d’assolir uns determinats objectius, en aquest cas l’eliminació de la foscor i l’alliberament dels mons que s’hi troben sotmesos. L’argument presenta un gran nombre d’incògnites i de girs de guió que encara no s’han esclarit, per tant es tracta d’una saga poc recomanable per al públic infantil. Per contra, la inclusió de personatges de la saga Final Fantasy com els carismàtics Cloud i Sefirot, entre d’altres, és un bon reclam per atreure els fans del rol oriental.

L’argument del primer Kingdom Hearts ens presenta tres personatges: Sora, Riku i Kairi, tots ells cabdals dins la història de la saga, aquests tres joves viuen a una illa paradisíaca anomenada Destiny Islands. Els protagonistes es plantegen inquietuds i de dubtes que volen ser esclarits, constantment es pregunten si existeixen altres mons més enllà del seu. Finalment es decideixen a construir un petit rai amb la finalitat d’abandonar el seu emplaçament i salpar amb l’anhel de trobar noves aventures. Els darrers dies abans de partir, Sora viu una sèrie de somnis extravagants i apocalíptics on és advertit de les conseqüències futures que tindran els seus actes. Dins aquestes visions, el protagonista s’enfronta a unes estranyes criatures anomenades Heartless.

Quan arriba el moment en què els protagonistes han de salpar té lloc un tràgic succés, esclata una terrible tempesta. Preocupat per l’estat de l’embarcació, Sora, s’acosta a comprovar l’estat del petit navili. En aquest moment, les estranyes criatures que han aparegut durant reiterades ocasions als seus somnis es materialitzen i l’ataquen sense pietat. El protagonista, espantat i atemorit, es veu reconfortat quan de manera sobtada apareix una arma estranya a la seva mà, Keyblade, una espasa en forma de clau que esdevindrà la icona de la saga, un element que connectarà tot l’univers de la franquícia. El protagonista, a més a més d’acceptar la seva missió, s’embarca en una epopeia que el portarà a visitar un gran nombre de mons basats en l’univers Disney, on coneixerà nous amics que l’ajudaran en el seu periple, parlem de personatges tan presents al subconscient col·lectiu com són Jack Skellington, del film Nightmare Before Christmas, Aladdin, de la pel·lícula homònima, o Tarzan, entre molts d’altres. A mesura que el joc avança, el rei Mickey, Donald i Goofy s’alien amb Sora amb la finalitat de salvaguardar els mons i alliberar-los de l’obscuritat a la qual es troben sotmesos.

El segon títol present dins el recopilatori, Kingdom Hearts Re: Chain of Memories, és l’adaptació en 3D del títol homònim que va aparèixer a la consola Game Boy Advance, readaptat després a PlayStation 2 emprant el motor gràfic del primer títol de la saga. La seva història s’emmarca després del final del primer Kingdom Hearts i se’ns presenta per primera vegada l’Organització XIII i als seus carismàtics personatges. Es tracta d’una entitat que origina una sèrie de fils argumentals que es resolen a futures edicions de la saga. No desglossarem molt més la història amb la finalitat d’evitar exposar elements que podrien llastar el seu gaudi.

El darrer títol inclòs dins aquesta edició és Kingdom Hearts: 358/2 days, a diferència dels dos jocs anteriorment citats d’aquest últim només s’han inclòs les cinemàtiques, un moviment justificable si tenim en compte la immensa dificultat que hauria suposat el fet de traslladar a l’alta definició un joc de Nintendo DS, basant-nos en la seva limitada potència si la comparem amb la del maquinari de les plataformes de sobretaula actuals. En aquestes seqüències de vídeo se’ns mostren seqüències de la vida de Roxas, un personatge amb un vincle molt especial amb el protagonista de la saga. També coneixem molts aspectes interessants de l’organització XIII i del seu funcionament. La duració aproximada d’aquestes seqüències de vídeo és de tres hores. No podem parlar, per tant, d’una recopilació de tres entregues, ja que integren el disc dos jocs complets i les cinemàtiques sense interacció d’un tercer títol.

Gràficament podem afirmar que ens trobem davant d’una de les millors adaptacions en alta definició d’un títol de PlayStation 2 que s’ha realitzat fins al moment, com hem avançat al principi. El joc mostra un apartat gràfic que destaca per la seva nitidesa i pel seu acabat quasi perfecte, amb una resolució de 1080p que es mou amb total fluïdesa gràcies a la taxa de 60 imatges per segon. El disseny dels menús també s’ha adaptat a la nova resolució. L’acabat colorista dels escenaris i l’estil gràfic que presenta el títol convidava a la seva reedició en alta definició, de fet els jocs de la compilació apareixien a totes les travesses i eren dels més demandats per part dels jugadors d’arreu del món. Els modelats d’alguns personatges s’han extret directament de l’última iteració de la saga, Kingdom Hearts Dream Drop Distance, títol aparegut a Nintendo 3DS, això suposa una millora en nitidesa i un acabat global millorat. També s’han redibuixat els fons d’alguns mons, cosa que els atorga major profunditat. Les animacions facials dels personatges també han sofert un canvi, ara resulten molt més naturals, s’ha eliminat la càrrega poligonal dels seus rostres. Tot i així l’obra encara presenta certs errors a l’hora de controlar la càmera que no s’han refinat del tot.

La mecànica del joc és similar als dos títols (Kingdom Hearts Final Mix i Kingdom Hearts Re: Chain of Memories), a través del nostre periple visitem una sèrie de mons basats en l’univers Disney, fent front a un gran nombre d’enemics, els Heartless, unes entitats malignes que s’han deixat seduir per la foscor i que volen eliminar tota escletxa de llum, juntament amb Donald, mag de la cort i Goofy, capità dels escuders, haurem de fer front a aquesta amenaça i salvaguardar els mons. Quan visitem els diferents emplaçaments ens trobarem personatges dels indrets en què ens trobem. Per exemple, si visitem el nivell de Peter Pan toparem amb el seu protagonista i ens ajudarà a completar els nostres objectius, l’enemic principal d’aquest emplaçament, com podeu intuir, serà el Capità Garfi. El nombre de mons present al joc és molt variat i eclèctic, visitem des del País de les Meravelles fins a l’interior de la balena on es troben retinguts Pinotxo i el seu pare, l’entranyable Geppetto.

El sistema de joc del primer Kingdom Hearts esta basat en batalles en temps real que adapten elements clàssics de la jugabilitat dels jocs RPG. A la part inferior esquerra de la pantalla trobem un petit menú que ens ofereix diferents opcions d’atac, que van des de l’ús de màgia fins a l’atac directe; es tracta d’un sistema molt sòlid que ofereix un gran nombre de combinacions i atacs. El gestor de nivells és el mateix que se’ns presenta a qualsevol joc de rol, a mesura que guanyem experiència les nostres habilitats milloraran exponencialment i augmentarà el nombre de cops que podem realitzar abans de finalitzar una seqüència d’atac. Es tracta d’un sistema dinàmic, innovador, addictiu i desafiant.

La mecànica jugable de Kingdom Hearts Re: Chain of Memories és força diferent, defuig més l’acció en relació al seu predecessor i opta per un sistema més estratègic. El combat en temps real dóna pas a un sistema basat en cartes que ens ajuden a avançar pels diferents escenaris i a combatret als diferents enemics que ens trobarem en el transcurs de l’aventura. El concepte jugable no és tan refinat com el del seu predecessor, tot i així ens trobem davant un RPG d’acció clàssic amb l’afegit estratègic de les cartes, per mitjà de les quals també podrem invocar aliats que ens ajudin a assolir els nostres objectius. Després de cada combat obtenim punts d’experiència, un cop n’assolim una determinada quantitat podem pujar de nivell i decidir si augmentem la vitalitat del personatge, les seves habilitats màgiques o el nombre de cartes disponibles a la baralla. A mesura que superem cada fase obtindrem diferents dissenys per a la nostra arma que n’augmentaran la força, cada disseny està basat en els diferents mons que visitem (per exemple, la Keyblade del món de Nightmare Before Christmas té una estètica que recorda a la festivitat en què està basada en film, Halloween). La vestimenta del protagonista també variarà dependent de l’emplaçament que visitem.

Per a entendre bé els entrellats de la història recomanem jugar els títols en l’ordre següent:

  1. Kingdom Hearts Final Mix
  2. Kingdom Hearts Re: Chain of Memories
  3. Kingdom Hearts 385/2 Days.

La dificultat del joc si seleccionem els nivells més elevats és tot un desafiament, les lluites contra els enemics finals es converteixen en un veritable repte i ens romandran enganxats a la pantalla vora unes seixanta hores. A més, hem de tenir en compte que el joc surt a la venda a un preu reduït, així que la valoració qualitat/preu és excel·lent.

L’acompanyament musical és un dels punts més espectaculars d’aquesta recopilació, no podem fer una altra cosa que no sigui reverenciar l’excelsa banda sonora del joc, creada per Yoko Shimomura i Kaoru Wada. Totes les peces incloses s’han remasteritzat i sonen encara millor que quan els jocs originals van veure la llum a PlayStation 2. Els efectes sonors també s’han polit i el magnífic apartat sonor dels tres jocs es troba intacte. Cal destacar el magnífic doblatge anglosaxó que dóna vida al gran ventall de personatges inclosos. Tampoc no podem oblidar-nos de la magnífica peça que obra el joc, Simple and Clean (“Hikaru” a la versió japonesa) interpretada magistralment per la cantant Utada Hikaru, un tema que quedarà marcat al subconscient de tots els que gaudeixin d’aquesta aventura, tant per la seva càrrega sentimental com per la seva magnífica composició.

Als crèdits finals del joc trobem referències a un hipotètic Kingdom Hearts HD 2.5 ReMIX, aquest futur recopilatori inclouria els títols: Kingdom Hearts 2, amb les millores de la versió Final Mix, Kingdom Hearts Birth By Sleep, també a la seva versió Final Mix i les cinemàtiques de Kingdom Hearts Dream Drop Distance, ja que l’exclusivitat d’aquest títol pertany a Nintendo i és poc probable que pugui ser jugat a la consola de Sony. Tot això, però, són suposicions i caldrà veure si es materialitzen en un futur, per bé que agrupar aquests continguts així seria una decisió força sensata.

Kingdom Hearts HD 1,5 ReMIX és un recopilatori excel·lent, una oportunitat d’or per a tots aquells jugadors que vulguin endinsar-se per primera vegada dins aquest univers, una obra magna que col·loca les bases d’una de les franquícies més populars del món de l’oci electrònic, la unió perfecte entre la fantasia occidental, representada per Disney, i el cosmos de ficció dels jocs de rol nipons, plasmat a través dels personatges de la saga Final Fantasy. Una obra que agradarà tant als fans més acèrrims de la saga, gràcies al nou contingut que ofereix de forma primerenca a territori europeu, com als jugadors que optin per jugar aquests títols per primera vegada. Dos jocs excel·lents que escriuen el seu nom amb lletres d’or al catàleg d’exclusius de PlayStation 3.

El millor El pitjor
  • Una de les millors actualitzacions en alta definició d’un títol de PlayStation 2 que hem provat fins al moment.
  • Les millores incloses, inèdites a territori Europeu.
  • L’acabat gràfic general.
  • Excel·lent banda sonora.
  • Sistema jugable sòlid i desafiant.
  • Errors de càmera.
“Una reedició imprescindible per als fans de la franquícia i una oportunitat immillorable per a endinsar-se dins la saga per primer cop. La millor actualització en alta definició d’un joc que hem provat. Una obra que juga amb la nostra nostàlgia i que ens ofereix una aventura excepcional. Una recopilació totalment recomanable. Abandoneu els prejudicis i endinseu-vos dins aquest univers, no us en penedireu”.

Sobre l’autor: Joan de Buen (Barcelona, 1991), és músic i estudiant d’Història a la Universitat de Barcelona.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9

Trending Articles